IT-turvariskid - (14. NÄDAL)

 IT-sfääri tekkimine on meie elu suuresti muutnud. Tänapäeval on väga raske ette kujutada oma elu ilma kõigi nende hüvede ja mugavusteta. Kuna peaaegu kõik kasutavad internetti ühel või teisel määral, siis kasvab ka internetipetturite hulk. Üks neist tööriistadest on pahavara.


Mis asi see siis on?

Pahavara on pealetükkiv või ohtlik tarkvara, mis on loodud seadmele salaja juurdepääsuks ilma selle omaniku teadmata. Pahavara on mitut tüüpi: nuhkvara, reklaamvara, andmepüük, troojalased, lunavara, viirused, ussid, juurkomplektid ja programmid, mille eesmärk on võtta brauseri kontrolli alla.


Kust see tuleb?

Pahavara siseneb sageli seadmesse Interneti või meili teel. Kuid selle allikaks võivad saada ka häkitud veebisaidid, mängude demoversioonid, muusikafailid, tööriistaribad, mitmesugused tarkvarad, tasuta tellimused ja kõik, mida laadite Internetist oma seadmesse ja millel pole kaitsevahendeid pahavara eest.

Kuidas sellega vastanduda ja ennetada? Tehnoloogia

  • Üks võimalus probleemist vabanemiseks on kasutada usaldusväärset pahavara eemaldamise tööriista – viirusetõrjetarkvara. 
  • Teine - kasutada uusimat tarkvara, kuna vanematel versioonidel võib olla mitmesuguseid vigu ja turvaauke.

  • Kolmas - mitte kasutada kergeid paroole, kui ka igal pool samad paroolid, sest kui ühte ressurssi häkitakse, saab sinu andmeid kasutada. Suurepärane on kui on olemas 2FA.
  • Kuid loomulikult on kõige olulisem kasutada usaldusväärseid veebisaite, mitte avada kahtlasi linke ja üldiselt olla veidi ettevaatlikum. Lihtsaid Interneti kasutamise reegleid järgides on pahatahtliku tarkvara hankimine sageli peaaegu võimatu, kui rünnak ei olnud spetsiaalselt suunatud teie seadmele.
Koolitus

Minu arvates vajate koolitust, kuidas oma teavet Internetis kaitsta. Et inimesed ei ärrituks keerulises olukorras ja teaksid, kuhu pöörduda ja mida teha. Soovitatav on õpetada juba väikesest peale, kuna lapsed kasutavad Internetti juba varasest east peale.

Reeglid
  • Mitte kunagi öelda oma paroole
  • Mitte kasutada kahtlaseid ressursse
Kokkuvõtteks tahaks öelda, et tänapäeval oma andmete kaotamine on suur probleem eriti covidi perioodil, kui kõik kolis onlainisse.

Комментарии

Популярные сообщения