Eesti infoühiskonna arengukavast - (4. NÄDAL)

 Hetkel on Eesti IT-valdkonnas teiste riikidega võrreldes väga hästi arenenud ja edasijõudnud.

Tõeliseks läbimurdeks võib aga pidada elektroonilise kogukonna e-Eesti rajamist riiki, kus infotehnoloogiad võimaldavad ligipääsu kõikidele teenustele, mida kodanikud riigilt saavad. 



Tänapeaeval igaühel eesti kodanilkul on ID-kaard. Meil on hästi realiseeritud kõik pangastruktuurid, interneti ostmine, e-hääletamine, tervisetõendid, dokumentide allkirjastamine jne. Teistes riikides on seda peaaegu võimatu rakendada, kuna see on tohutu kett ja nõuab palju muudatusi. Näiteks USA-s, kus inimesed on väga konservatiivsete vaadetega inimesed - on vaja koguda tohutu hunnik dokumente, allkirjaid minge dokumentide saamiseks, mis võtab samuti tohutult aega. Eesti meil on võimalus kõik Internetis teha - näiteks juhiluba tellida -paar klikki ja ongi kõik. Samuti on Interneti-hääletamine kordades turvalisem kui tavaline hääletamine, kuna selle taga on e-allkiri ning uuesti hääletada või muuta seda ei saa.


Peaaegu kogu Eesti on kaetud interneti tornidega ja interneti kasutamine ei saa olema keeruline kõikjal Eestis. Lisaks on peaaegu kõikjal tasuta WiFi-ühendus. Sealsamas USA-s on interneti keskmine kiirus väiksem ja sageli esineb võrguprobleeme.


Arvan, et eesti keel digitaalses maailmas pole nii väga hästi arenenud kuna paljud kasutavad inglise keelt. Jah, muidugi on tore ja meeldiv eesti keelt nutitoodedes näha muidu see juhtub väga harva ja kuna kõik programmeerivad inglise keeles ja see on fundament, siis ma usun seda ei juhtu. Samas Wikipedias on väga raske leida eesti keelseid artikkleid vajaval infol.

Tänapäeval on palju vakantsioone it-osakonnas seega arvan et Eesti pole veel jõudnud tasele vähemalt 50 000 spetsialisti. Veel tihti juhtub, et noored it spetsialistid sõidavad kuskile välismaale töötada kus on parem tingimused.


Eestis on elaniku kohta palju startuppe. Üks markantsemaid näiteid on Skype, mis ei vaja täiendavat tutvustamist. Tähelepanuta ei saa jätta ka rahvusvahelist makseteenust TransferWise, küberturvalisusele spetsialiseerunud ettevõtet Guardtime, mobiilirakenduste raha teenimise teenust Fortumo, samuti 3D-printimist kasutavat koostöö- ja projektijuhtimise platvormi GrabCAD ning jaemüügi korraldamise pilvelahendust ERPLY. sektor ja veebikaubandus. Pea kolmandiku Eesti startupidest on loonud e-residendid.

Lõppuks tahan õelda, et arvan et It sfäär Eestis on väga tugev ja kidnalsti meil on palju, mille poole püüelda.


Комментарии

Популярные сообщения