The Case for Copyright Reform - (6. NÄDAL)

 Lugesin Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatu "The Case for Copyright Reform" ja tahaks jagada oma mõtted selle poole... Vaatamata sellele, et see raamat on kirjutatud palju aastaid tagasi, on see teema tänapäeval väfa aktuaalne kuna Autoriõiguse (copyright) küsimus on ümbermaailma väga oluline. Mulle tundus, et enamik kavandatud reformidest on väga loogilised ja mingil määral isegi vajalikud.

• Moral Rights Unchanged

Kindlasti peab autor jääma autoriks ja olema ära märgitud.

• Free Non-Commercial Sharing

Oleks muidugi tore, kui oleks võimalus tasuta kommertskasutuseks, aga mulle tundub täna, et see on vastuvõetamatu või tuleb seda kuidagi piirata – näiteks on lubatud tsiteerida tsitaati raamatust, märkides ära autor, kuid mitte saata raamatut tervena. Muidugi pole seda praktiliselt võimalik kontrollida. Kindlasti peavad olla Autoriõiguse trahvid suurtele firmadele kes reeglid rikkuvad.

• 20 Years Of Commercial Monopoly

Olen selle reformiga täiesti nõus, sest praegu on "fast food content" ja 20 aasta kõlab nagu loogiline ja hea idee. 70 aasta on kindlasti absurd.

• Registration After 5 Years

Minu arvates see on väga loogiline ja kindlasti see lahutab palju probleeme, et autor peab registreerima oma kaubamärgi enda nimele 5 aasta jooksul. Aga peavad olla äriolukorrad, kui näiteks inimene saab tõestada, et ator on tema.

• Free Sampling

Tahaks küll muuta, et oleks lubatud remiksimise ja paroodiate lubamiseks, samuti tsiteerimisõigused tsitaadi järgi modelleeritud heli- ja audiovisuaalse materjali jaoks õigused, mis on teksti jaoks juba olemas. Näiteks TikTokis või Instagramis on see võimalus olemas, et autor võib kasutada muusika osa oma videos maksamata. Kuna muusika autor on märgitud, suurendab see muusika populaarsust, mis on kasulik kõigile.

• A Ban on DRM

DRM-i piirangutest möödahiilimine peab alati olema seaduslik ja me peaksime kaaluma tarbijaõiguste seadusandluses keelu kehtestamist DRM-tehnoloogiate suhtes, mis piiravad teose seaduslikku kasutamist. Pole mõtet lasta meie parlamentidel kehtestada tasakaalustatud ja mõistlikud autoriõiguse seadused, kui samal ajal lubame suurtel rahvusvahelistel korporatsioonidel ise seadusi kirjutada ja neid tehniliste vahenditega jõustada. Olen selle mõistega täiesti solidaarne.

Kokkuvõtteks, autoriõiguse süsteem pole ideaalne ja kindlasti vaba see muutuseid. Tõenäoliselt oleks parim variant, kui tööd reformi pärast toimiksid uute reeglite järgi, kuid enne muudatusi töid oleks parem jätta vanade reeglite järgi.


Комментарии

Популярные сообщения