Käsitööline ja proffi. Mis erinevus? -(8. NÄDAL)

 Esmapilgul on need mõisted väga sarnased ja sisuliselt mõlemad määravad inimese hariduse piirid, silmaringi ja oskuste hulga. Oma elukutset või eriala nimetades ja detailidesse laskumata saab inimene oma tegevust selgelt seletada. Selle küsimuse mõtlemise jooksul otsustasin esmalt leida info Internetist - mida need kaks sõna tähendavad...


Põhimõtteliselt, käsitööline tähendab kvalifitseeritud töötaja mingis tööalas ja professionaal - mingil alal kutseliselt tegev isik; oma ala meister.

Sellest selgub, et proffi viis oma oskused peaaegu täiuseni. Neid saab iseloomustada:

  • Näeb olukorda mitmest küljest. Kui Käsitööline näeb probleemi ühest vaatenurgast, siis professionaal suudab olukorda analüüsida mitme nurga alt, mõtle natuke tulevikule – kuhu need või teied teguvused viia saavad.
  • Töötab kiiremini kui teised ja kergesti leidab lahendusi. Tänu oma suure kogemusele kordas professionaal paljusid probleeme tuhandeid korda, kõik tegevused tulevad masinlikult . Isegi kui ilmneb uus probleem, saab professionaal selle parandada. Näiteks kui programmeerija kohtub uue keele, mida varem pole õppinud, saab ta kiiresti kohanema ja end võimalikult lühikese aja jooksul mugavalt tundma.
  • Professionaal on väga organiseeritud. See tähendab, et ülesandeid täidetakse ilma venitamata ja kogu aeg on kontsentreeritud ülesanne kohta.
  • Suur töökogemus ja töö on ilusti tehtud. Veamäär on peaaegu null. Suur kogemus aitab ülesandeid lahenada ja raskes situatsioonis hinnata olukorda kainelt ja teha õiget otsust.
  • Professionaalne käitumine ühiskonnas. Professionaali eristavad täpsus, suhtumine ja austus kolleegide vastu tööl ning oskus töötada meeskonnas, samuti kuulata ära teiste arvamus.
  • Uudishimu, huvi innovatsiooni vastu. Käsitööline võib kurta, et ta on väsinud pidevatest muutustest oma valdkonnas. Professionaal püüab alati oma kvalifikatsiooni tõsta. Professionaali eristab valmisolek proovida uusi asju, testida hüpoteese ja olla õnnelik uute tööriistade ilmumise üle.
  • Oskab nõu anda. Professionaal teab, kuidas inimest õiges suunas suunata, tema seisukohta õigesti selgitada ja loomulikult teisi õpetada.
Minu arvates, käsitööline hõlmab suurt hulka töötsoone, samas kui professionaal töötab kitsalt ja teeb seda parem kui teised. 

Комментарии

Популярные сообщения